Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού στον Real FM

Σημεία συνέντευξης Υφυπουργού στον Real FM

PDF | DOC I

Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Εύη Χριστοφιλοπούλου παραχώρησε, σήμερα, Πέμπτη 16 Ιανουαρίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

Ακολουθούν σημεία από την συνέντευξη της κυρίας Χριστοφιλοπούλου:

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΔΜΗΜ

• Συνολικά οι κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα δεν αρέσκονται να κλείνουν οργανισμούς. Είναι πιο σημαντικό όμως να διατίθενται οι περιορισμένοι πόροι της πολιτείας σε παιδικούς σταθμούς και υπηρεσίες υγείας, αντί σε οργανισμούς που δεν εξυπηρετούν σε τίποτα.
• Η κατάργηση οργανισμών, οι οποίοι δεν είχαν επιχειρησιακή δραστηριότητα, δεν έχει τόσο δημοσιονομικό όφελος, όσο συμβολικό.
• Πρέπει να εφαρμοστούν οι συγχωνεύσεις που έχουν ψηφιστεί ανά υπουργείο, διότι στόχος δεν είναι να κλείνουμε οργανισμούς, αλλά να ενδυναμώνουμε υπηρεσίες για τον πολίτη, όπως εκείνες που αφορούν στην σύνταξή του, την υγεία του, την φροντίδα των παιδιών του, την εκπαίδευση, τομείς που αυτή την στιγμή υποφέρουν από την κρίση .
• Το νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αποτελεί συνέχεια των προσπαθειών για τον εξορθολογισμό του Δημοσίου και της απλούστευσης διοικητικών διαδικασιών σε δράσεις που αφορούν στη ζωή πολιτών και επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της υποχρέωσης επικυρωμένων αντιγράφων, της υποχρέωσης έγγραφου για το γνήσιο της υπογραφής σε διαγωνισμούς ή της διπλής δημοσίευσης των ισολογισμών των επιχειρήσεων .
• Το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο μεταβατικό στάδιο στην κατεύθυνση της συγκριτικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορεί όλοι οι υπάλληλοι να είναι καλοί. Είναι απαραίτητος ένας μηχανισμός αξιολόγησης, όπως υπάρχει στο δημόσιο τομέα όλων των ευρωπαϊκών κρατών και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
• Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη στα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, όπως οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι. Είναι ανάγκη να υπάρχει ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει τη συνέχεια και την αξιοπιστία του κράτους, πέρα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

• Με τον κανόνα «ένα προς ένα», στο ΥΔΜΗΔ συντονίζουμε την προσπάθεια στοχευμένων προσλήψεων από διοριστέους του ΑΣΕΠ, σε υπηρεσίες του Δημοσίου όπου υπάρχει ανάγκη.
• Η κινητικότητα, μετά το 2014, θα είναι απλά και μόνο κινητικότητα και δεν θα αφορά διαθεσιμότητα και απολύσεις. Είναι ένας μηχανισμός που χρειάζεται το δημόσιο, για να μετακινήσει, για παράδειγμα, έναν πολιτικό μηχανικό από τον ένα δήμο στον άλλο ή ένα βρεφονηπιοκόμο που πλεονάζει, σε έναν παιδικό σταθμό που τον έχει ανάγκη.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

• Η ενότητα της Κεντροαριστεράς είναι ένα στοίχημα για την επιβίωση και την επανόρθωσή της. Αυτό το στοίχημα δεν περνά μόνο από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει ένα ιστορικό ρόλο, αλλά μας διαπερνά όλους. Δεν νοείται κανείς, είτε νοσταλγεί τον αρχηγικό του εαυτό, είτε θέλει κάποτε να ηγηθεί, να μην αντιλαμβάνεται ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση της Κεντροαριστεράς. Δεν μπορεί κάποιοι να μπλοκάρουν το μέλλον για ίδιον όφελος.
• Εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε και πρέπει να γίνει έκκληση προς όλους, στελέχη, κόμματα, φορείς. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αγκαλιάσει και όχι να χειραγωγήσει την πρωτοβουλία των 58, όπως να συμπορευθεί και με άλλες δυνάμεις. Ο τόπος χρειάζεται την Κεντροαριστερά.
• Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη, διότι δεν μπορεί να προσδοκούμε μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης και μόνο. Χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις, ενωμένη, οικονομικά, Ευρώπη και εκπόνηση νέου «σχεδίου Μάρσαλ» για το Νότο. Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς την Κεντροαριστερά.

Close