Σημεία συνέντευξης Yφυπουργού Ε.Χριστοφιλοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑLPHA 9.89»

Σημεία συνέντευξης Yφυπουργού Ε.Χριστοφιλοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑLPHA 9.89»

PDF | DOC | Σημεία συνέντευξης Yφυπουργού Ε.Χριστοφιλοπούλου στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑLPHA 9.89»

Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και υποψήφια βουλευτής Αττικής με το ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, παραχώρησε σήμερα, Δευτέρα 12 Ιανουαρίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9.89», στο δημοσιογράφο Γιάννη Σαραντάκο.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της παρέμβασης της κυρίας Χριστοφιλοπούλου:

• Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει ότι, παρά τα λάθη, το ΠΑΣΟΚ έχει παίξει ένα ρόλο σταθεροποιητικό για τη χώρα. Μετά το 2010 δεν κάναμε καμία κωλοτούμπα, ούτε με «Zάππεια» όπως η ΝΔ, ούτε τάξαμε «Θεσσαλονίκες» όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα προβλήματα και μεγάλο πολιτικό κόστος θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε την τρίτη θέση. Υπάρχει ένα πρόβλημα από το προσωπικό κόμμα του κ. Παπανδρέου αλλά θεωρούμε ότι θα το ξεπεράσουμε.

• Το 2012, το ΠΑΣΟΚ με την τρίτη εντολή που είχε, δεν κάλεσε για συνεργασία μόνο τη ΝΔ αλλά και το ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα κόμματα. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Εάν δεν καταστεί εφικτή η δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τότε κατ’ελάχιστον πρέπει να συγκροτηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου που αποδέχονται το ευρωπαϊκό πλαίσιο και συμφωνούν σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.

• Συγκατοικήσαμε με τη ΝΔ, δεν ταυτιστήκαμε, μπλοκάραμε αρκετά πράγματα, και πετύχαμε αρκετά. Υπήρξαν βεβαίως και εκατέρωθεν συμβιβασμοί αλλά πρέπει να μάθουμε στην Ελλάδα ότι αυτό είναι μέρος μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Η συνεργασία με τη Δεξιά τελειώνει με το πέρας των εκλογών.

• Έχει πολύ μεγάλη σημασία να παίξει το ΠΑΣΟΚ το ρόλο του εγγυητή για την ευρωπαϊκή πορεία, τη σταθεροποίηση μέσα στο ευρώ και τις προοδευτικές πολιτικές για τις οποίες παλεύουμε και εμείς μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές δυνάμεις. Τονίζω ότι για αυτές τις πολιτικές παλεύουν με συντεταγμένο τρόπο τα αδελφά σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης και όχι η ευρωπαϊκή Αριστερά.

• Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αποκλείσει κανένα κόμμα του συνταγματικού τόξου από μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πόσο μάλλον το κόμμα του κ. Παπανδρέου, με το οποίο αδυνατώ να δω πολιτικές διαφορές. Στο ΠΑΣΟΚ διατυπώσαμε επίσημα τη θέση για Συνέδριο την επαύριο των εκλογών με όλα τα θέματα ανοιχτά. Στερήσαμε έτσι και το τελευταίο επιχείρημα για τη δημιουργία του προσωποπαγούς αυτού κόμματος.

• Υπάρχει ανησυχία για την επαύριο των εκλογών αλλά δεν μπορούμε να τρομοκρατούμε τον κόσμο όπως κάνει η ΝΔ. Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να παροχολογούμε και να δημαγωγούμε ασύστολα όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμφωνούμε με την ανάγκη να αλλάξει η Ευρώπη αλλά αυτό πρέπει να γίνει μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

• Η χώρα όμως πρέπει να προχωρήσει. Εμείς δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όποιον απειλεί με μονομερείς ενέργειες. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι plan B δεν υπάρχει. Οι Κύπριοι που το επιχείρησαν είδατε πως αναγκάστηκαν να γυρίσουν στο πρώτο πλάνο που είχαν προτείνει οι εταίροι μας, και μάλιστα με χειρότερους όρους από την αρχική του εκδοχή. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει σε τέτοιου είδους «νταηλίκια». Τα «νταηλίκια» πρέπει να γίνουν μέσα στην διαπραγμάτευση από την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να σταθεί δυνατά, με αξιοπιστία, όπως συμβαίνει και στην Πορτογαλία, στην οποία μολονότι έχουν δύο μήνες εκλογές έχουν συμφωνήσει για τα του μνημονίου και η όποια πολιτική διαμάχη μεταξύ των κομμάτων, γίνεται για άλλα θέματα. Αυτό θέλουμε να γίνει στην Ελλάδα.

• Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε Συνέδριο μετά τις εκλογές και θα προσπαθήσει να συμπορευτεί και με άλλες δυνάμεις. Οι προοδευτικές δυνάμεις ας μπούμε επιτέλους σε ένα διάλογο και ας συγκροτήσουμε κάτι ανάλογο του γαλλικού «Επινέ». Θεωρώ ότι μπορούμε να έρθουμε σε διάλογο μετά τις εκλογές τόσο με τις δυνάμεις της ΔΗΜΑΡ που πήγαν στο ΠΟΤΑΜΙ, ένα κόμμα που συγκεντρώνει ετερόκλητες πολιτικά δυνάμεις και απόψεις, αλλά και αυτές που παρέμειναν στη ΔΗΜΑΡ. Ταυτόχρονα μπορούμε να κάνουμε Συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ με όλα τα θέματα ανοιχτά.

Close